79 – Peter L. Dooley 19 jaar (QR33 NL)

79 – Peter L. Dooley 19 jaar (1925 – 16 september 1944) Read translation

Peter Lawrence Dooley was de zoon van Albert Dooley en Frances (Frankie) McKieman. Zij waren in 1916 getrouwd in Willisden, Middlesex. Peter zijn vader, geboren in 1888, kwam uit een familie die werkte in de diamant industrie. Zijn grootvader en grootmoeder hadden elf kinderen. Grootvader was een diamant slijper en had zijn eigen werkplaats in de Poland straat hoek Oxford straat in west einde Londen. Hij maakte vaak diamanten voor bekende Londense juweliers als Garrards en Mappin & Webb. De zuster van zijn vader, tante Amy, is nooit getrouwd geweest en werkte als polijster van diamanten. Zij was een van de specialisten om de kroon juwelen te polijsten. Hun broer, soldaat Reginald Dooley, geboren in 1897, is in de eerste wereld oorlog in september 1916 gesneuveld bij de rivier de Somme in Frankrijk en ligt begraven in Meaulte in Frankrijk.

Peter zijn ouders woonden lange tijd in Willisden, Middlesex. Nadat zijn vader met pensioen ging, in juli 1950, verhuisden zij naar Stoneleigh nabij Epson, Surrey. Peter had alleen een zuster genaamd Francesca in 1923 geboren in Willisden, Middlesex.

Peter zijn vader is in 1964 gestorven in Sittingbourne, Kent en zijn moeder in 1975 in het Hill House ziekenhuis in Munster, Kent.

Peter melde zich in 1943 aan bij de RAFVR en kreeg een opleiding bij het onderdeel 12 OTU en later bij 1657 HCU in Suffolk waar hij Peter William Bickford ontmoette

Na zijn opleiding werd hij in juni 1944 als Flight Engineer ingedeeld bij de bemanning van piloot Peter William Bickford die ingedeeld was bij het 115 Squadron en vlogen met Lancaster bommenwerpers.

Op zaterdag 16 september om 21.30 uur stegen zij op van het Engelse vliegveld Witchford voor hun 29 ste vlucht de voorlaatste van de 30 die zij contractueel moesten maken, richting de Moerdijkbruggen in Nederland Om 23 45, nadat zij de bommen boven de bruggen hadden afgeworpen en omkeerden om weer naar de thuisbasis te vliegen kwam hun Lancaster KO T serie nummer lm 693 in het donker in botsing met een andere lancaster die in de formatie van 48 toestellen meevloog. De lancaster brak in stukken en kwam neer inde Maria polder in Strijen Sas. De hele bemanning sneuvelde Onder leiding van de burgemeester van Strijen, de heer Bolman, werd de lichamen waaronder die van Peter op 25 september 1944 geborgen en op 26 september 1944 begraven op de algemene begraafplaats in Strijen. Daar is zijn graf te bezoeken.

Jaarlijks een kaarsje…

Op kerstavond worden in heel Nederland kaarsen ontstoken bij oorlogsgraven. In de Hoeksche Waard wordt dit gedaan sinds 2016, op de Canadese begraafplaats in Holten houdt deze traditie al meer dan 25 jaar stand. Het bracht Dick Jansen uit Burgum op het idee om via Facebook landelijk aandacht te vragen voor deze actie. Door zijn inspanningen branden er jaarlijks op honderden plaatsen in Nederland kaarsjes bij de graven. Het initiatief wordt gezien als een prachtig gebaar op een emotioneel moment, voor degenen die in de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Begraafplaats Strijen

20 – Crashlocatie Strijen-Sas: klik hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *