80 – Arnold N. Johnston 28 jaar (QR30 NL)

80 – Arnold N. Johnston 28 jaar (16 mei 1916 – 16 september 1944) Read translation

Flying Officer Arnold Ney Johnston, de navigator op de LM 693, werd geboren op 16 mei 1916. Àrnoldl ouders waren boer John Alexander (Alex) Johnston {1882-1967} en Edith {mei} Ferguson (i888-1975 van Cartwright, Ontario.

Zij hadden drie kinderen  Ferga (1914}, Arnold {1916} en Keith (1920}.  Op het moment van de dood van Arnold’s, woonde zijn familie bij Burketon, Bownanville

We hebben geen informatie wanneer Arnold Ney Johnston (1916-1944} is toegetreden tot de RCAF. Hij had diens navigator training in Canada. Hij werd waarschijnlijk een deel van Peter Bickfords bemanning op Operational Training 12 bij de opleidingseenheid, op Chipping-Warden, in de buurt van Banbury , Oxfordshire, in januari 1944 en zou zijn toegevoegd zijn aan 115 Squadron in juni 1944.

Zijn eerste vlucht van de RAF Witchford als onderdeel van de bemanning van Peter Bickford’s. Op 15 juni 1944 was de eerste vlucht waarin hij navigeerde toen ze Vatenciennes gebombardeerd in Northem Frankrijk. Hijbleef Bickfords navigator voor al hun tijd bij het 115 Squadron. Hij was ook dicht bij de voltooiing van zijn tour van 30 missies op het moment van zijn dood..

Hij wordt begraven in strijen protestantse kerkhof – plot van Eer, graf 6.

Een slecht bericht…

Een vanuit Strijen naar Canada geëmigreerde Nederlander, woonachtig in de buurt waar Johnston woonde, vertelde aan Antonde Man dit verhaal: ,,Johnston woonde met zijn ouders in een boerderij. De huidige bewoners vertelden dat toen aan de ouders van Johnston op 18 september 1944 werd verteld via een brief dat hun zoon vermist werd op een missie boven vijandelijk gebied, zij de
kamer waar hun zoon had geslapen voor hij naar Europa vertrok nooit meer zijn binnengegaan. Dat was te heftig voor hen. Het is ook te zien op de grafsteen van zijn ouders waarop naast de gegevens van zijn vader en moeder ook zijn overlijden is te lezen.

Jaarlijks een kaarsje…

Op kerstavond worden in heel Nederland kaarsen ontstoken bij oorlogsgraven. In de Hoeksche Waard wordt dit gedaan sinds 2016, op de Canadese begraafplaats in Holten houdt deze traditie al meer dan 25 jaar stand. Het bracht Dick Jansen uit Burgum op het idee om via Facebook landelijk aandacht te vragen voor deze actie. Door zijn inspanningen branden er jaarlijks op honderden plaatsen in Nederland kaarsjes bij de graven. Het initiatief wordt gezien als een prachtig gebaar op een emotioneel moment, voor degenen die in de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Begraafplaats Strijen

Documenten Documents Johnston

20 – Crashlocatie Strijen-Sas: klik hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *