71 – Paul W. Tooley 20 jaar (QR27 NL)

71 – Paul W. Tooley 20 jaar (25 december 1923 – 16 september 1944) Read translation

Paul William Tooley werd geboren In Woodthorpe, Nottingham in Engeland. Zijn vader had een groothandel in aardappelen en groente. Op jonge leeftijd ging Paul naar een kostschool in de plaats Stonehouse, Gloucestershire. Hij was een geliefd en een goede student en een talentvolle pianist en organist Hij melde zich in 1941 aan bij de Royal Air Force werd naar Canada uitgezonden voor een opleiding tot piloot. Na het behalen van zijn brevet in begin 1943 kwam hij terug in Engeland en werd ingedeeld bij het RAF 90 squadron wat de thuis basis in het Engelse Tuddenham, Suffolk had. Van hieruit vloog hij vele malen met zijn zes koppige bemanning naar het bezette deel van Europa. Vooral Frankrijk en Duitsland waren de doelen van zijn bombardement vluchten. Vaak vin convooi met vele andere Lancasters.

Op 16 september 1944 om tien uur in de avond vertrok hij met nog 26 Lancasters van het 90 squadron voor een vlucht naar de Moerdijkbruggen in Nederland. Er voegden zich nog 24 Lancasters van het RAF 115 squadron en het RAF 75 squadron bij de formatie. Rond kwart voor twaalf bereikten zij het doel en lieten hun bommen vallen. Doordat het donker was, was het moeilijk te zien wie waar vloog en de Lancaster van Paul kwam in botsing met een Lancaster van het 115 squadron. Beide storten neer.

De Lancaster LM 169 van Paul kwam in stukken neer in de Stopen polder nabij Strijen-Sas. En de andere Lancaster LM 693 in de Maria polder welke dichtbij ligt. De lancaster van Paul kwam neer in gebied wat door de Duitse bezetter onderwater was gezet. De Strijense polder. Hierdoor konden de lichamen van Paul en zijn 6 bemanningsleden niet direct geborgen worden.

Na de bevrijding. in juni 1945. zei burgemeester Bolman van Strijen tegen een Amerikaanse officier dat in het buitengebied van Strijen nog de resten lagen van een Lancaster en dat de lichamen van de bemanning nog niet geborgen waren. Het gebied waar de stukken van de Lancaster lagen was inmiddels drooggemaakt. De officier is daar toen met een aantal manschappen heen gegaan en hebben de stoffelijke resten van de bemanning waaronder die van Paul geborgen en in kisten gedaan. Zij werden overgebracht naar de begraafplaats “De Esschenhof” in Dordrecht waar zij op donderdagmorgen 25 juni 1945 met militaire eer werden begraven. Het graf van Paul en zijn zes collega’s is op deze begraafplaats te bezoeken.

19 – Crashlocatie Strijen-Sas: klik hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *