78 – Peter W. Bickford 24 jaar (QR25 NL)

78 – Peter W. Bickford 24 jaar (16 juli 1920 – 16 september 1944) Read translation

Peter werd geboren In Bristol Engeland. Hij was 1 jaar toen hij met zij ouders vertrok naar de Verenigde Staten van Amerika. Zijn ouders kregen een huis in het dorp Monongahela. Na zijn schooltijd trad hij op 18 jarige leeftijd als sport journalist in dienst bij een grote krant. Op 22 jarige leeftijd besloot hij naar Europa te gaan om te gaan vechten tegen de Duitse overheersing. Hij melde zich aan bij de Amerikaanse luchtmacht maar werd 2 keer afgekeurd wegens kleurenblindheid.

Vervolgens vertrok hij naar Canada om daar te trachten toegelaten te worden en dat lukte. Hij volgde een opleiding bij de Royal Canadian Air Force tot piloot en werd na het behalen van zijn vliegbrevet naar Engeland gestuurd. In begin 1943 arriveerde hij in Engeland en werd ingedeeld in een opleidingssquadron. Hij volgt een opleiding voor piloot op een Lancaster bommenwerper. Na deze opleiding werd hij ingedeeld bij het R.A.F. 115 squadron wat de thuis basis in het Engelse Witchford had. Van hieruit vloog hij vele malen met zijn zes koppige bemanning naar het bezette deel van Europa. Vooral Frankrijk en Duitsland waren de doelen van zijn bombardement vluchten. Vaak. vergezeld van vele vaak honderden andere Lancasters.

Op 16 september 1944 om tien uur in de avond vertrok hij met nog 24 Lancasters van het 115 squadron voor een vlucht naar de Moerdijkbruggen in Nederland. Het was zijn 29 ste vlucht van de 30 vluchten die hij in een Lancaster moest maken. Er voegden zich nog 26 Lancasters van het RAF 90 squadron en het RAF 75 squadron bij de formatie. Rond kwart voor twaalf bereikten zij het doel en lieten hun bommen vallen. Doorat het donker was, was het moeilijk te zien wie waar vloog en de Lancaster van Peter kwam in botsing met een Lancaster van het 90 squadron. Beide storten neer.

De Lancaster van Peter kwam in stukken neer in de Maria polder nabij Strijen-Sas. En de andere Lancaster in de Stopen polder welke dichtbij ligt. Een collega van Peter, ook piloot van een andere Lancaster, zag de crash en beschrijft dat in zijn dagboek. Bij terugkomst op de basis merkte hij dat een goede vriend F/Lt. Peter William Bickford er niet meer bij was en dat dit de crash moet zijn geweest die hij zag. De burgemeester van Strijen, de heer Bolman, kreeg na negen dagen samen met 4 burgers toestemming van de Duitsers de lichamen van de Lancaster van Peter te gaan bergen. Aangekomen met twee karren hebben zij de lichamen geborgen en vervoerd naar Strijen. Bij het huis van burgemeester Bolman aangekomen ging hij zijn woning binnen en haalde de Nederlandse vlag en legde die over de zeven kisten. Dezelfde dag op 26 september 1944 werden de lichamen van de zeven bemanningsleden begraven op de begraafplaats in Strijen waar zij nog steeds liggen. Daar zijn deze te bezoeken. Regelmatig komen familieleden van Peter, die nu weer in Bristol in Engeland wonen, naar het graf van hun familie lid en spreken hun waardering uit over hoe het graf  en de andere graven van Peter en zijn bemanning onderhouden worden en zijn blij dat zijn naam ook vermeld staat op het monument in de muur van de NH kerk in Strijen en op het monument aan de andere zijde van de straat waar U zich bevindt.

Peter omcirkeld, achter de Koningin.

Knipsel Kompas – Woensdag 11 mei 2016 (klik op het knipsel voor een vergroting)

Deze proclamatie is tijdens de onthulling van het monument op 6 juni 2015 voorgelezen (deze proclamatie werd door het gemeentebestuur van Monongahela (USA) aan ons opgestuurd).

Jaarlijks een kaarsje…

Op kerstavond worden in heel Nederland kaarsen ontstoken bij oorlogsgraven. In de Hoeksche Waard wordt dit gedaan sinds 2016, op de Canadese begraafplaats in Holten houdt deze traditie al meer dan 25 jaar stand. Het bracht Dick Jansen uit Burgum op het idee om via Facebook landelijk aandacht te vragen voor deze actie. Door zijn inspanningen branden er jaarlijks op honderden plaatsen in Nederland kaarsjes bij de graven. Het initiatief wordt gezien als een prachtig gebaar op een emotioneel moment, voor degenen die in de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Begraafplaats Strijen

Documenten Documents Bickford

20 – Crashlocatie Strijen-Sas: klik hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *