14 – Ernest Bainbridge 28 jaar (QR202 NL)

14 – Ernest Bainbridge 28 jaar (13 juli 1913 – 12 augustus 1941) Read translation

Ernest Bainbridge werd op 13 juli 1913 geboren in Shilton, County Durham, als tweede van vier zoons van Anthony en Jane Bainbridge. Door Anthony ‘s werk bij de spoorwegen verhuisde de familie vaak. Ernest, die wordt beschreven als bescheiden en een echte ‘gentlemen’ werkt als verkoper van herenkleding in Blackpool waar hij Elsie Lund ontmoet. Zij trouwen daar in oktober 1940. In datzelfde jaar meldt Ernest zich als vrijwilliger bij de Royal Air Force. Zijn training, op de Bristol Blenheim bommenwerper, wordt besloten bij No. 13 Operational Training Unit. Op 5 augustus 1941 meldt hij zich, samen met Graham Rolland en Hugh Clark bij No. 82 Squadron. Op 12 augustus 1941, neemt de bemanning van Graham Rolland, met Ernest, als ‘air gunner’ in Blenheim T2437 / UX-Y van 82 Squadron deel aan een gewaagde aanval op centrales bij Keulen. Het was hun eerste en laatste operatie. Het toestel wordt door Flak neergeschoten bij Strijensas, waarbij de hele bemanning omkomt. Ernest was toen net 28 jaar oud. Tot overmaat van ramp verliest Elsie niet alleen haar echtgenoot, maar ook hun ongeboren kind in de weken na de aanval. De bemanning werd, met militaire eer, begraven op de begraafplaats te Strijensas. Na de oorlog wordt hij herbegraven op de begraafplaats van Strijen, waar hij nu nog rust.

Grafsteen 

Op zijn grafsteen staat de inscriptie: “I’ll walk beside you” (Ik loop naast je). Ook staat er een klein porseleinen beeldje van een engeltje. Het beeldje staat er al heel wat jaren, maar hoe lang en waarom raakte steeds meer in vergetelheid. In 2018, toen David Marshall een zoek bracht aan dit graf. ,,Look at that! The statue is still there!”, zo sprak hij zijn verbazing uit. Desgevraagd vertelde David: ,,In 1940 trouwde mijn moeder Elsie Lund met Ernest Bainbridge. Nadat hij sneuvelde in 1941 is ze in 1944 hertrouwd, met mijn vader. In 1951 is ze voor het eerst naar Nederland gegaan om het graf te bezoeken, ze hoeft het toen bij zijn graf geplaatst. Ze kreeg het beeldje mee van de kerk uit de plaats waar ze toen woonde. Vanaf dat moment staat dit beeldje bij de grafsteen, erg bijzonder”.

Afbeelding ‘volkstelling’

Foto’s in uniform en in overall

Eddie Bainbridge, de broer van Ernest.

Ernest Bainbridge

Huwelijks certificaat

Jaarlijks een kaarsje…

Op kerstavond worden in heel Nederland kaarsen ontstoken bij oorlogsgraven. In de Hoeksche Waard wordt dit gedaan sinds 2016, op de Canadese begraafplaats in Holten houdt deze traditie al meer dan 25 jaar stand. Het bracht Dick Jansen uit Burgum op het idee om via Facebook landelijk aandacht te vragen voor deze actie. Door zijn inspanningen branden er jaarlijks op honderden plaatsen in Nederland kaarsjes bij de graven. Het initiatief wordt gezien als een prachtig gebaar op een emotioneel moment, voor degenen die in de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

06 – Crashlocatie Strijen-Sas: klik hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *