19 – Crashlocatie Strijen-Sas 16 september 1944 (QR19 NL)

19 – Crashlocatie Strijen-Sas (16 september 1944)

Laat in de avond om ongeveer half elf vertrekken van het vliegveld  RAF Tuddenhem  in Engeland 14 lancaster bommenwerpers van het RAF No 90 Squadron met als doel de Moerdijk brug in Nederland. Na een vlucht in het duister komen zij om bijna 24 uur aan en bombarderen de brug en de toegang wegen naar de brug. Het doel is verlicht door Fakkels die vanuit vliegtuigen, die de lancaster begeleiden, uitgeworpen waren. Er vlogen ook 24 lancasters mee van het RAF No 115 Squadron  en 10 lancasters van het No 75 Squadron. Tijdens het ronddraaien boven het doel komt de Lancaster LM 169  van het No 90 Squadron, met als piloot F/O  Paul W. Tooley, in botsing met een lancaster van het No 115 Squadron.

Beide toestellen vallen in stukken op de grond. Het toestel van  komt neer in de onder water gezette Stoope polder nabij Strijen-Sas. Alle 7 bemanningsleden komen om. Na de oorlog in juni 1945 verteld burgemeester Bolman aan een Amerikaanse officier dat er buiten Strijen nog een vliegtuigwrak ligt waar de lichamen van de bemanning nooit geborgen zijn. De officier is met een aantal manschappen naar het wrak gegaan en hebbende resten van de lichamen in 7 kisten gedaan en vervoerd naar de begraafplaats “de Essenhof” in Dordrecht. Hier zijn de graven nog te bezoeken.

(Vertaling van ing Commander John Stuart Hocknell OBE RAF(Ret’d), Nephew of Flying Officer David Selwyn Thomas RAFVR, 23.09.2016)

Foto’s van het monument, kerk Strijen. In het museum in Strijen zijn foto’s van Selwyn Thomas te zien, samen met de citaten over het moedig optreden van de Lancaster bemanningen.

Slachtoffer(s) op deze locatie:

71 – Paul W. Tooley (klik hier)

72 – Roy Whittington (klik hier)

73 – H. Johnson (klik hier)

74 – James E. Brown (klik hier)

75 – David S. Thomas (klik hier)

76 – Eric J. Smalldon (klik hier)

77 – Leslie M. Gill (klik hier)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *