70 – James L. Ryan 22 jaar (QR1053 NL)

70 – James L. Ryan 22 jaar (3 juli 1921 – 13 november 1943) Read translation

2Lt. J. L. Ryan jr.
3 juli 1921 – 13 november 1943

2Lt. J. L. Ryan jr. was de zoon van James L. Ryan. Na zijn lagere school volgde hij in 1932  een technische opleiding en ging na deze opleiding in 1937 werken bij een machine fabriek. In 1941 trouwde hij met Ires Cooper en woonde  in Los Angeles In de staat Californië. Op 1 juli 1942 melde hij zich aan bij de luchtmacht (USAAF) en werd na te zijn goedgekeurd opgeleid tot navigator. In januari 1943 werd hij overgeplaatst naar Engeland waar hij werd ingedeeld bij  een bemanning van een bommenwerper B24-H  liberator welke behoorde tot de 2e Air division 57 bomber squadron, 392ste bomber group(zwaar).

Op 13 september 1943 steeg het toestel met serie nummer  42-7540  en bijnaam Crew Chief op van de  Engelse basis Wedling met als doel de haven van Bremen te bombarderen. Er waren bij deze missie 357 bommenwerpers betrokken. Het weer was erg slecht en er was een dicht wolkendek. Het toestel waar Ryan in vloog kon de formatie niet vinden en raakte verdwaald. De piloot besloot lager te gaan vliegen om zich onder het wolkendek te kunnen zien waar hij was. Onder het wolkendek zagen zij een stad ( vermoedelijk Dordrecht) en dachten dat het Londen was. Echter direct werden zij beschoten door Duits luchtafweergeschut. Twee motoren warden geraakt en het toestel werd onbestuurbaar. De piloot draaide zijn toestel boven de Hoeksche Waard en Hollands diep en kreeg het een beetje onder controle. De poloot liet zijn bommen vallen (kwamen terecht in de Oude Maas)  want hij zag in dat zijn toestel niet te redden was. Hij gaf opdracht aan de bemanning het toestel te verlaten. Ryan liep naar voor en haalde zijn parachute om ook te springen Hij liep terug naar het bommenluik die open stond om daar het toestel te verlaten. Zeven van de tien collega’s sprongen uit het vliegtuig en kwamen neer in de buurt van Puttershoek en ‘s-Gravendeel. De piloot en de co piloot bleven in het toestel en maakte een noodlanding op het eiland van Dordrecht. Toen de bemanning na te zijn gevangen te zijn genomen weer bij elkaar kwam misten zij Ryan. Van een Duitse soldaat die bij de berging van het toestel geweest was hoorde zij dat onder het toestel een lichaam was gevonden Het was Ryan die vermoedelijk niet op tijd het toestel heft kunnen verlaten Zijn lichaam werd begraven op de begraafplaats in Crooswijk in Rotterdam en in 1946 overgebracht naar de Amerikaanse begraafplaats in Margraten in Limburg. Hij ligt in plot O rij7  graf 17 en is daar te bezoeken.

Foto Ryan (omcirceld)

James L. Ryan werd eerst begraven op de begraafplaats in Crooswijk en in 1946 herbegraven op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten Plot O, rij 7 graf 17. Daar is zijn graf te bezoeken.

18 – Crashlocatie Puttershoek: klik hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *