57 – William J. Johnston 23 jaar (QR1041 NL)

57 – William J. Johnston 23 jaar (3 april 1920 – 5 november 1943) Read translation

1Lt. William J. Johnston
3 april 1920 – 5 november 1943

William J. Johnston werd geboren in de plaats Mohoning in de staat, Ohio wat ook zijn woonplaats was. Zijn vader was Frank H. Johnston en zijn moeder Cecelia Gilderman – Johnston. Hij had 5 broers F. Donald, Edward J., Charles J., L. Robert, Paul J., Hugh H. Na zijn basisschool ging hij in 1932 naar een Highschool, die hij voltooide in 1936. Daarna was hij tot zijn in diensttreden bij de Amerikaanse luchtmacht op 14 April 1942 in Cleveland werkzaam als technisch laborant.

Eerste luitenant, ‘Billy’ William J. Johnston.

William Johnston meldde zich op 14 april 1942 bij het Air Corps in Cleveland, Ohio. Hij volgde 4 jaar middelbare school en was laboratoriumtechnicus voordat hij zich aanmeldde. 21 B-17 van de 381st Bomb Group, het 535ste Bomb Squadron vertrekt om 09.20 uur voor een missie in Gelsenkirchen, Duitsland. De plaats was al aangevallen door de eerste groep. Er waren maar een paar vijandige aanvallende Duitse gevechtsvliegtuigen, maar zeer zwaar luchtafweergeschut. Ooggetuigen zeiden dat ze 10 parachutes uit het vliegtuig van luitenant Hopp aan de oostkant van de Nederlandse kust zagen springen.
Het vliegtuig van luitenant Hopp verliet de formatie nadat het op de eerste en tweede motor was geraakt door luchtafweergeschut. Later werd hij door Duitse gevechtsvliegtuigen bij de cockpit geraakt. Op de terugweg, geslagen en verliezend snelheid en hoogte werden ze geraakt door een Fw 190-A gevlogen door Obfw Hans Nowack, nabij Klundert. Een deel van de bemanning sprong eruit voordat het vliegtuig het water van het Hollands Diep bij het dorp Klundert raakte. Luitenant Johnston landde met zijn parachute in het water en verdronk, zijn lichaam werd later die dag gevonden. Hij is begraven op de Rooms Katholieke Begraafplaats in Oosterhout, later is hij opnieuw begraven op de Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats Margraten waar hij nog steeds begraven ligt. 6 Bemanningsleden gingen met het vliegtuig het water in en werden nooit gevonden.

Bombardier Willam J. Johnston werd geboren op 3 april 1920, Ohio. Hij had een geweldig gevoel voor humor, hij was behoorlijk onverschrokken en erg populair bij de buurt. Zijn overgrootmoeder praatte niet echt veel over hem, het was erg triest voor haar, vooral omdat ze ook Billy’s vader had verloren. Zijn familie is ontstaan ​​in Wales omdat zijn oudtante Nina Johnston, de tante van Billy, daar vandaan kwam. Ze leefde tot in haar negentiger jaren. Ze herinnerde zich hoe extravert hij was en dat hij zich bij het leger wilde aansluiten om een ​​verschil te maken.

Hij ligt nu begraven in Margraten Plot I Row 9, Grave 16.

16 – Crashlocatie Hollands Diep: klik hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *