01 – Robert W.H. Echlin 36 jaar (QR1001 NL)

01 – Robert W.H. Echlin 36 jaar (1904 – 10 mei 1940) Read translation

Op 10 mei 1940 stortte er in Piershil een Bristol Blenheim van de Royal Air Force neer. Met een oorverdovende knal kwam het vliegtuig terecht in een aardappelveld aan de Oud-Piershilse weg. Soldaat Bram Douw was snel ter plaatse en probeerde de zwaar gewonde piloot, Hugh Rowe, uit het brandende vliegtuig te bevrijden.

De eveneens gearriveerde Klaas van Bergeijk sneed de riemen van de piloot los en ze slaagden er samen in hem uit het vliegtuig te krijgen. Door alle consternatie vergaten ze de koepel in het midden van het vliegtuig waarin zich de boordschutter bevond.

De vermoedelijk al gestorven Echlin bleef in het brandende vliegtuig achter. De volgende dag, 11 mei 1940, werd de 36-jarige Canadees met militaire eer begraven te Piershil. Ook na de oorlog bleef Robert Echlin begraven in Piershil en daardoor kreeg het kerkhof achter de kerk de status van ‘Commonwealth War Grave’.

 

 

NB: onderzoek (Van C. Gelderblom) heeft uitgewezen dat Bob Echlin werd geboren 14 december 1902 en sneuvelde op 10 mei 1940. Dat betekent dat Bob 37 jaar oud was, toen hij sneuvelde. Op de grafsteen staat echter dat hij 36 jaar oud was.

Foto’s ‘Commonwealth War Grave’ – Piershil

Op de steen staat de spreuk ‘Per ardua  ad astra’, het motto van de Royal Canadian Air Force (RCAF). Het betekent zoveel als ‘door tegenslag naar de sterren’. Er wordt natuurlijk mee bedoeld dat je hindernissen moet overwinnen om de top te bereiken. Geregeld wordt het graf van Echlin betrokken in herdenkingen. Zo ook op 10 mei 2000 toen oud-leden van het No. 600 Squadron van de R.A.F. een bezoek aan Piershil brachten. Onder het toeziend oog van veel bewoners legde Burgemeester Kolbach een krans van rode rozen. Onder de aanwezigen was ook Hugh Rowe. De tachtigjarige Bram Douw, die samen met Klaas van Bergeijk het leven redde van Rowe, was ook aanwezig.

Herdenking 1990

Fotoserie Herdenking 2007

Knipsel bezoek No. 600 Squadron van de R.A.F.

Klik op het knipsel voor een vergroting

In Memory of Pilot Officer

ROBERT WYATT HAMILTON ECHLIN

77117, 600 Sqdn., Royal Air Force Volunteer Reserve who died age 36 on Friday 10 May 1940.
Pilot Officer ECHLIN, Son of Edmund Burke Echlin and Margaret F. Echlin, of Ottawa, Ontario, Canada; husband of Winifred Joan Echlin, of Ottawa, Ontario.
Remembered with honour
PIERSHIL PROTESTANT CHURCHYARD
Commemorated in perpetuity by the Commonwealth War Graves Commission

Jaarlijks een kaarsje…

Op kerstavond worden in heel Nederland kaarsen ontstoken bij oorlogsgraven. In de Hoeksche Waard wordt dit gedaan sinds 2016, op de Canadese begraafplaats in Holten houdt deze traditie al meer dan 25 jaar stand. Het bracht Dick Jansen uit Burgum op het idee om via Facebook landelijk aandacht te vragen voor deze actie. Door zijn inspanningen branden er jaarlijks op honderden plaatsen in Nederland kaarsjes bij de graven. Het initiatief wordt gezien als een prachtig gebaar op een emotioneel moment, voor degenen die in de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

01 – Crashlocatie Piershil: klik hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *