06 – Crashlocatie Strijen-Sas 12 augustus 1941 (QR06 NL)

06 – Crashlocatie Strijen-Sas (12 augustus 1941)

Op dinsdag 12 augustus 1941 onderneemt de Royal Air Force een zeer gewaagde aanval op twee elektriciteit centrales in de omgeving van Keulen. Omdat het een precisie aanval betreft en de bij nacht opererende zware bommenwerpers deze precisie niet bereiken, worden 54 Bristol Blenheim bommenwerpers van No. 2 Group aangewezen voor aan aanval in daglicht.

Een gerestaureerde Blenheim in de kleuren van 82 Squadron (Foto: Sven de Bevere).

De aanval zal laagvliegend worden uitgevoerd. Er werd een uitgebreid plan bedacht; afleidingsaanvallen in noord Duitsland en Noord Frankrijk moesten de Duitse jager weglokken om zo een vrije doortocht voor de Blenheims te realiseren. ‘Force 1’, 18 toestellen 9 van 82 en 9 van 21 Squadron, gingen naar ‘Kraftwerken Fortuna’ bij Quadrath, en ‘Force 2’, 38 Blenheims, van 18, 107, 114 and 139 Squadron naar ‘Goldenbergwerk ’ bij Knapsack west, resp. zuidwest van Keulen. Hoewel de zeer laagvliegende ( tussen 10 en 30 mtr.!) toestellen de Duitse luchtafweer aan de Nederlandse kust wisten te verrassen, werd toch één van de Blenheims zo geraakt dat deze bij Strijensas in de griend neerstort, waarbij de gehele bemanning om het leven komt.

Brandende wrakstukken in de griend (foto: Historische Ver. Strijen)

Op 14 augustus 1941 werden zij met Duits militaire eer begraven op de begraafplaats in Strijen Sas. In 1946 werden de lichamen overgebracht naar de begraafplaats in Strijen, daar zijn deze graven te bezoeken.

Filmpje ‘Herdenking’ 31 augustus 1946 – Begraafplaats Strijen

Te zien zijn o.a. Jan Overweg (hoofd Christelijke school), Piet Naaktgeboren (slager), Jacob van Zon (Postkantoor Strijen), Henk Diepenhorst (wethouder Strijen die de kranslegging doet) en Bas de Geus. De vier mannen met een band om de arm namen deel aan het verzet tegen de Duitse overheersing in de tweede wereldoorlog.

Begraafplaats Strijen in 1948 en op 4 mei 2018.

Begraafplaats Strijen

Brief van Denys uit 1946, hij is een broer van Hugh Clark.

Slachtoffer(s) op deze locatie:

12 – Graham C. Rolland (klik hier)

13 – Hugh M. Clark (klik hier)

14 – Ernest Bainbridge (klik hier)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *