68 – J.D. Petrus 27 jaar (QR1052 NL)

68 – John D. Petrus 27 jaar (30 december 1915 – 11 november 1943) Read translation

Sgt. John D. Petrus.
30 december 1915 – 11 november 1943

John David Petrus werd geboren op 30 december 1915 in Slatington, Lehigh County, Pennsylvania. Zijn ouders waren John Lawrence Petrus en Sarah Margaret Mclaughlan. Hij had ook twee zussen Lucille (Daffner) en Alice (Prokop). Zijn vrouw was Enid Elizabeth Beahm, geboren in Ohio, en overleden op 11 November (!!) 2000.

Levensverhaal

In 1928 verliet hij de basis school en ging naar de Slatington high school die hij in in 1933 voltooide. Hij ging werken bij de American Oil Company in zijn woonplaats. In 1941 trouwde hij met  Emid Elisabeth Beahm en woonde aan 922 Turret Street in Slatington.  In juli 1943 was hij voor het laatst thuis. In oktober 1943 werd zijn zoon David Allen geboren, die zijn vader nooit heeft gezien. Eind 1942 melde hij zich aan bij de Amerikaanse luchtmacht (AAF) en volgde diverse trainingen en begin september 1943 ging hij naar Engeland waar hij ingedeeld werd bij de Amerikaanse 8th Air Force, 94th Bomber Group (Heavy), 331st Bomb Squadron. Hij werd ingedeeld als buikkoepelschutter op een B-17 Flying Fortress. Op 11 november 1943 kreeg de bemanning van de B-17 met registratie nummer 42-39868, waar ook sgt. Petrus toe behoorde, de opdracht om met nog 560 Amerikaanse bommenwerpers een aanval uit te gaan voeren op de stad Munster in Duitsland. Na de briefing steeg het toestel op van de R.A.F. basis Bury St. Edmunds richting Duitsland. Via de Noordzee en het midden van Duitsland kwamen zij aan bij het doel. Zij lieten hun bommen vallen en keerde terug naar de thuisbasis. Echter boven de Hoeksche Waard werd het toestel aangevallen door drie Duitse jachtvliegtuigen. Het toestel werd geraakt en de linker motor viel uit. Even later werd het gehele toestel doorzeeft. De piloot gaf opdracht het toestel te verlaten echter brak het in twee stukken en het voorste deel stond in brand. De stukken van het toestel kwam neer in de Molenpolder dicht bij de oude haven in Numansdorp. Vier bemanningsleden hadden het toestel verlaten waarvan drie door de Duitsers gevangen genomen werden. De vierde, Combs, kwam neer in het Hollandsch Diep en is tot op heden vermist. De zes anderen konden het toestel niet op tijd verlaten en kwamen om. Zo ook sgt. John D. Petrus. Hij werd op 15 november 1943 begraven op de begraafplaats Crooswijk in Rotterdam en op 17 augustus 1945 overgebracht naar de Amerikaanse oorlog begraafplaats in Margraten Zuid-Limburg In 1949 werd zijn lichaam op verzoek van zijn beide zussen overgebracht naar de Odd Fellows Cemetery, Tamaqua, Schuykill, Pennsylvania. Daar is zijn graf nog te bezoeken.

In december 2020 schreef Andrew Prokop:
Je nam een ​​aantal jaren geleden contact met me op met betrekking tot mijn oom John Petrus, die KIA (Killed in Action) was tijdens WO II. Onlangs werd ik me bewust van een ander onderzoek van Anton de Man, via mijn neef Edward Holub. Sgt. John Petrus was de broer van mijn moeder. Ze had een hechte band met haar broer en was zeer patriottisch, waarvan ik zeker weet dit het gevolg was van de impact van de dood van haar broer. Mijn moeder lag elke maand bloemen op zijn graf, tot aan haar dood in 2006. Zijn stoffelijk overschot werd op 11 december 1949 begraven op de Odd Fellows Cemetery in Tamaqua, Pennsylvania. Ik ben in het bezit van het rouwboek van de uitvaartdienst en van de Amerikaanse vlag die op zijn kist werd geplaatst en aan mijn grootmoeder werd gegeven. Ik heb ook de Gouden Ster en Amerikaanse vlag halsdoeken die aan mijn grootmoeder werden gepresenteerd. Ik heb mijn oom nooit ontmoet, omdat ik na de oorlog in 1950 werd geboren. Mijn familie woonde bij mijn grootmoeder (de moeder van John) van 1952 tot 1960, mijn grootmoeder stierf in 1971. Zowel mijn moeder als grootmoeder zeiden dat ik op hem leek qua uiterlijk. Oom John Petrus had een zoon David, die hij nooit had ontmoet. Hij werd geboren in oktober 1943. Zijn moeder Caroline Keys woonde een paar jaar bij mijn grootmoeder na het overlijden van John Petrus. Zijn zoon David was een oorlogsveteraan in Vietnam. Hij stierf in 2006 in Tallahassee, Florida volgens mijn onderzoek op Ancestry.com. Ik kan me alleen herinneren dat ik zoon David ooit heb gezien toen ik een tiener was. Hij kwam mijn moeder bezoeken. Ik heb foto’s van John Petrus bijgevoegd, evenals een foto van zijn grafsteen. Ik wil je bedanken dat je contact hebt opgenomen met mijn familie en ik ben heel blij dat de burgers van Nederland een gedenkteken hebben opgericht. Ik hoop dat we ooit de herdenkingsplaats kunnen bezoeken (gepland in mei 2022 in Nederland). Laat me weten of ik u verder kan helpen. Blijf veilig, Andrew Prokop.
Knipsel ‘Killed in raid’
Grafsteen en begraafplaats Odd Fellows Cemetery in Tamaqua, Pennsylvania

17 – Crashlocatie Numansdorp: klik hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *