2021 [Photo] – Dodenherdenking Polen

On November 1, it is national commemoration of the dead in Poland, the war victims are also commemorated. The monument in Oud-Beijerland contains six names of Polish crew members who fell in the Hoeksche Waard in World War II, five of which were in Oud-Beijerland. These five are buried in the Crooswijk cemetery in Rotterdam, the sixth is buried in Numansdorp. To commemorate the six crew members at the monument, the flag of Poland was flown at half-mast on November 1 from sunrise to sunset and flowers could be laid at the monument.

Op 1 november is het in Polen nationale dodenherdenking, ook de oorlogsslachtoffers worden herdacht. Op het monument in Oud-Beijerland staan zes namen van Poolse bemanningsleden die in de Tweede Wereldoorlog in de Hoeksche Waard zijn gesneuveld, waarvan vijf in Oud-Beijerland. Deze vijf zijn begraven op de begraafplaats Crooswijk in Rotterdam, de zesde ligt begraven in Numansdorp.
Om de zes bemanningsleden bij het monument te herdenken heeft op 1 november vanaf zonsopgang tot aan zonsondergang de vlag van Polen halfstok gehangen en konden bloemen bij het monument worden gelegd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *