QR85-NL-F/Sgt. Uriah Bernhard Butters 21-JR

QR85-F/SGT Butters

QR85-F/SGT Butters

                   F/Sgt. Uriah Bernhard Butters

               8 september 1923 – 16 september 1944.

Uriah Butters was de zoon van William Bernhard Butters, spoorweg beambte, en Emily Norton Clark hij had 3 zusters, Gertrude Mary geboren in 1921 en overleden in 2000. Mabel Betty geboren in 1927 en zij trouwden in 1953 met John Vernon Abbott. Zij kregen twee dochters

De ouders van Uriah, die in juni 1920 waren getrouwd, scheiden in 1930 en woonden in Hull Engeland. Uriah’s moeder zorgde voor de kinderen.

In de eerste oorlogsjaren werkte Uriah op 19 jarige leeftijd als aankomend kantoorbediende bij ideal standard in de Belmonstreet in Hull. Echter hij kwam vaak te laat op zijn werk en kreeg daar een boete voor. De reden dat hij te laat was, was dat hij als de Duitsers Hull hadden gebombardeerd de telefoon verbindingen in de stad niet werkte. Uriah bracht dan in de nacht berichten rond en als hij dan thuis kwam even naar bed ging en dan te laat wakker werd voor zijn werk.

Hij wilde graag bij de Engelse luchtmacht en in 1943 meldde hij zich aan bij de R.A.F. en kreeg een opleiding tot boordschutter. Juni 1944 werd hij ingedeeld bij het 115 squadron op de vliegbasis Witchford en kwam bij de bemanning van F/Lt. Peter William Bickford.

Op 12 september 1944 trouwde zijn zuster Gertrude Mary met Benjamin Dale Allgood Uriah gaf in de kerk van Hull zijn zuster ten huwelijk aan haar toekomstige man. Hiervoor had hij speciaal verlof gekregen.

Op 16 september 4 dagen na de bruiloft, gaf bomber command opdracht aan het 115 squadron om FLAK afweergeschut nabij de Moerdijk brug in Nederland te bombarderen.

Meer lezen over de crash – Klik hier

Om 21.30 stegen van het vliegveld Witchford in Engeland 12 lancaster bommenwerpers op om deze missie te gaan doen. Onder de 12 was de Lancaster KO T serienummer lm693 met Uriah als boordschutter aan boord. Het was zijn 27 missie van de 30 die hij contractueel moest vliegen. Om 23 45 bereikten zij het doel en lieten de bommen vallen. Rond draaiend om terug naar de thuis basis te vliegen komt de lancaster in botsing met een van de andere lancasters en beide toestellen storten neer. Uriah en zijn 6 collega’s komen om. Negen dagen later mag burgemeester Bolman van Strijen de omgekomen bemanning gaan bergen. Op 25 september 1944 werden zij begraven op de begraafplaats in Strijen waar de graven nog altijd zijn te bezoeken.

Meer lezen over de crash – Klik hier.

De moeder van Uriah is in 1945 en in 1946 samen met haar dochter Gertrude het graf van haar zoon wezen bezoeken . Zij werden ontvangen door burgemeester Bolman die hen het verhaal van de berging en begrafenis vertelde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

F/G U.B. Butters

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Graven van bemanning op Strijen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *