QR24-NL- W/O-Jack Dawson Green 21Jr

Warrent Officer Jack Dawson Green 21 jr

 27 december 1924 – 17 maart 1945

W/O Jack Dawson Green in uniform 4 dagen voor hij op 17 maart 1945 sneuvelde
W/O Jack Dawson Green in uniform 4 dagen voor hij op 17 maart 1945 sneuvelde

                                                 

Jack woonde in Australië waar hij op 18 jarige leeftijd een vliegeropleiding volgde. Na het behalen van zijn brevet besloot hij begin 1943 naar Europa te gaan om te gaan strijden tegen de Duitse overheersing. Na een lange zeereis kwam hij in Engeland aan en melde hij zich bij Royal Australian Air Force. Na training gevolgd te hebben op diverse jacht bommenwerpers werd hij in december 1944 ingedeeld bij het RAF 229 squadron en ging hij vliegen in een spitfire. In februari 1945 werd dit squadron ingelijfd bij het RAF 603 squadron genaamd “City of Edinburgh”.

Op zaterdag 17 maart 1945 laat in de morgen stegen van dit squadron 12 spitfires op van het R.A.F. vliegveld in Ludham in Engeland waaronder Warrent Officer Jack Dawson Green in de spitfire XT H sm473. Zij vlogen richting Nederland met als doel het bombarderen van de spoorlijn Utrecht den Haag. Aangekomen bij het doel, in de omgeving van Utrecht, vernietigden zij diverse posities rond de spoorlijn. Hierna vlogen zij richting Ursel in België waar dit vliegveld in handen was van de geallieerden. Na gegeten te hebben en de vliegtuigen gereed waren vlogen zij begin van de middag voor de tweede maal richting Nederland. Na het tweede bombardement van de spoorlijn nabij Utrecht weer terug naar Ursel. Bij de Barendrechtse brug aangekomen zag Jack op de weg vanaf de brug naar de Blaakschedijk een Duits legertruck rijden en vroeg aan zijn commandant toestemming deze aan te vallen. Die gaf aan dit niet doen en door te vliegen naar Ursel. Jack verliet de formatie en kwam terug, schietend op de truck

Op dezelfde tijd was op de grond een klein jongetje met zijn oudere zus op de Gorzenweg Blaakschedijk aan het spelen en zag de spitfire schietend op hun afkomen. Duitse soldaten schoten met hun geweren op het naderende vliegtuig. Boven hun hoofden maakte het vliegtuig een draai en stortte dichtbij neer in land wat onder water stond. Duitse soldaten gingen naar het vliegtuig om te zien wat er met de piloot was gebeurd. De kleine jongen mocht mee maar moest wachten bij de dichtbij gelegen boerderij. Nu de witte boerderij genaamd. De soldaten kwamen terug en droegen in hun midden een witte doek met iets daarin en gingen de schuur van de boerderij binnen. Toen zij buitenkwamen vertelde zij aan het jongetje dat de witte doek de parachute van de piloot was en hij daarin had gelegen tijdens het vervoer. Zij hadden hem dood in zijn cockpit aangetroffen met een kogel gaatje in zijn hoofd. Hij was toen hij schietend naar beneden kwam in zijn hoofd geraakt door een geweerkogel en vermoedelijk dodelijk geraakt. De dag daarop werd Jack op een boerenkar vervoerd naar de begraafplaats in Barendrecht waar hij op maandag 19 maart 1945 door Duitse soldaten werd begraven. Daar is zijn graf nog te bezoeken. Zijn ouders in Australië kregen enige dagen later een telegram waarin stond dat dat hun zoon Jack tijdens een missie boven Nederland werd vermist en in 1947 kregen zij het officiële bericht van zijn dood.

 Klik hier voor meer informatie over zijn einde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Monument in het centrum van Barendrecht. (Doormanplein)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Graf op de begraafplaats in Barendrecht. ( Scheldestraat)
Maart 1945. Het graf van W/O Jack Dawson Green in de gemeente Barendrecht.
Het graf van W/O Jack Dawson Green zoals dat in maart 1945 eruit zag.