QR06-NL-Strijen Sas – 12 Augustus 1941

 

12 augustus 1941     Crash locatie Strijen-Sas

Crash van Bristol Blenheim T2437 / UX-Y op 12 augustus 1941

Op dinsdag 12 augustus 1941 onderneemt de Royal Air Force een zeer gewaagde aanval op twee elektriciteit centrales in de omgeving van Keulen. Omdat het een precisie aanval betreft en de bij nacht opererende zware bommenwerpers deze precisie niet bereiken, worden 54 Bristol Blenheim bommenwerpers van No. 2 Group aangewezen voor aan aanval in daglicht.

Een gerestaureerde Blenheim in de kleuren van 82 Squadron. Foto: Sven de Bevere

.

De aanval zal laagvliegend worden uitgevoerd. Er werd een uitgebreid plan bedacht; afleidings aanvallen in noord Duitsland en noord Frankrijk moesten de Duitse jager weglokken om zo een vrije doortocht voor de Blenheims te realiseren. ‘Force 1’, 18 toestellen 9 van 82 en 9 van 21 Squadron, gingen naar ‘Kraftwerken Fortuna’ bij Quadrath, en ‘Force 2’, 38 Blenheims, van 18, 107, 114 and 139 Squadron naar ‘Goldenbergwerk ’ bij Knapsack west, resp. zuidwest van Keulen.

Hoewel de zeer laagvliegende ( tussen 10 en 30 mtr.!) toestellen de Duitse luchtafweer aan de Nederlandse kust wisten te verrassen, werd toch één van de Blenheims zo geraakt dat deze bij Strijensas in de griend neerstort, waarbij de gehele bemanning om het leven komt.

Brandende wrakstukken in de griend (foto: Historische Ver. Strijen)

Klik op de naam om de QR tegel van het bemanningslid te openen

 

Ernest Bainbridge
Hugh Clark
Graham – Rolland
Hugh Clark staat Links
Hugh Clark staat Links